Duikreis Verhaal Indonesië

Duiken Indonesie, Duikreis Verhalen

Indonesie | 

Onze chauffeur parkeert het busje plotseling langs de kant van de weg en stapt uit. Verbaasd kijken we hem na. Onze Divemaster legt uit dat de chauffeur aan de kant van de weg bij een tempel een ceremonie uit zal voeren. Het hoort bij zijn geloof, het Balinees Hindoeïsme. We zijn op Bali, ‘het eiland van de 1000 goden’. Als even later ook ons duikbusje is gezegend met een aantal rijstkorrels kunnen we verder met onze geplande trip naar Menjangan Islands.

 

Onze chauffeur parkeert het busje plotseling langs de kant van de weg en stapt uit. Verbaasd kijken we hem na. Onze Divemaster legt uit dat de chauffeur aan de kant van de weg bij een tempel een ceremonie uit zal voeren. Het hoort bij zijn geloof, het Balinees Hindoeïsme. We zijn op Bali, ‘het eiland van de 1000 goden’. Als even later ook ons duikbusje is gezegend met een aantal rijstkorrels kunnen we verder met onze geplande trip naar Menjangan Islands.

 

Of het dankzij de ceremonie is weten we niet, maar we maken twee prachtige duiken op Menjangan Island. Metershoge gorgonen sieren de zachte kleurrijke koralen en sponsen. Een paar black-tip reefsharks komt ons van een afstandje rustig voorbij zwemmen in tegenovergestelde richting, zij lijken totaal geen last te hebben van de stroming waar wij ons rustig door laten meevoeren. We genieten deze en de volgende duiken volop van het onderwaterleven hier en bedenken ons dat de goden ook onderwater niet in gebreke zijn gebleven. We verblijven in het meest westelijk gelegen dorpje van Bali, genaamd Pemuteran. Een rustig dorpje, waar weinig te beleven valt, maar waar je wel kennis maakt de balinese bevolking en hun dagelijks leven. Tevens is Pemuteran een erg goede uitvalsbasis voor het duiken in het prachtige natuurreservaat van Menjangan. Na een aantal dagen Pemuteran besluiten we dat het tijd is om verder te gaan.

 

Amed lijkt een uitstekende keuze voor onze volgende bestemming. De weg naar Amed belooft veel, de meest mooie landschappen en vergezichten trekken aan ons voorbij. Prachtige groene Sawah’s (rijstvelden), afgewisseld met het uitzicht op de Gunung Agung, de hoogste vulkaan van Bali. Dit alles vergezeld door de vele kleurrijke tempels die langs de weg staan. Ondertussen zijn we gewend geraakt aan de dagelijkse offers en ceremonies die overal lijken plaats te vinden. Ook kijken we niet meer op van de ontelbare scootertjes die ook vandaag weer kris kras langs ons heen rijden en complete huisraden lijken te vervoeren. Amed blijkt een goede keuze te zijn, wederom een rustig dorpje waar je nog de authentieke sfeer van Bali kunt proeven. Duiken doen we hier met Jukung Dive, een duikschool welke blijkt uit te blinken in professionaliteit en bovenal klantvriendelijkheid. Dit blijkt onder andere uit het hartelijke ontvangst, tijd voor een gezellig praatje, prima materiaal, een goede briefing en na het duiken met de hele groep genieten van een heerlijke lunch. Ook de duikstekken rondom Amed blijken uit te blinken in klasse, met als hoogtepunt het welbekende wrak ‘de Liberty’, welke niet mag ontbreken tijdens een duikvakantie op Bali. Niet voor niets wordt gezegd dat je niet op Bali hebt gedoken als je niet bij de Liberty bent geweest. Ook wij zijn onder de indruk van dit magnifieke wrak, welke door de begroeiing van de meest mooie zachte koralen en gorgonen niet meer als vrachtschip te herkennen is. Elk plekje van dit wrak lijkt te zijn begroeid. In en om het wrak wemelt het dan ook van het leven en we laten ons vertellen dat hier meer dan 300 vissoorten voorkomen. Wij komen in elk geval een aantal tegen waar we niet over uitgepraat raken, vooral het prachtige rood met witte exemplaar van een Pygmee Zeepaardje die onze divemaster ons toont spant de kroon.

 

Na het vele macro-leven, de prachtige koraalriffen en de meest wonderlijke kleuren willen we toch ook ons geluk gaan beproeven bij het ‘groter leven’ rondom Bali, we reizen verder naar het zuiden af. We settelen ons in het drukke en chaotische Candidasa en komen terecht bij duikschool Sub Ocean. Ook hier blijkt men de zaken prima op orde te hebben. We spreken af voor een bezoekje aan Manta Point, de volgende dag. Keurig op tijd worden we de volgende ochtend opgehaald en rijden richting Padang Bai. Vanuit Padang Bai is het nog een klein uurtje met de boot richting Manta Point. Er is ons verteld dat het in de straat van Badung, welke we moeten oversteken, behoorlijk kan spoken, twee dagen geleden moest de boot om deze reden zelfs rechtsomkeert maken. Het is even spannend wanneer ook nu de golven hoger en hoger worden en tegen alle kanten van de boot aanslaan. De weergoden zijn echter met ons en gelukkig kunnen we Manta Point bereiken. Manta Point ligt in een baai en meerdere duikboten zijn al aanwezig. Behalve deze boten duidt niets erop dat we hier onder water ook maar iets aan zullen treffen. Wanneer we afdalen naar een meter of tien en uitzwemmen richting de rots waar het poetsstation zich bevind komt echter de eerste manta al gracieus aanzwemmen. Rustig en ongestoord laat hij zich schoonmaken door de poetsvissen, het duurt maar even en een tweede manta komt als een vliegtuig over ons heen zweven. Na een minuut of tien weten we niet meer waar we moeten kijken, maar liefst meer dan 70 minuten worden we omringd door een groep van 8 manta’s, we genieten ten top! De tweede duik staat gepland op Chrystal Bay, bekend om de Mola Mola, die weer gesignaleerd is hier, helaas hebben we nu minder geluk, want de stroming laat het op dit moment niet toe om hier veilig een duik te maken. En veiligheid staat zowel bij de duikschool als bij ons voorop. We sluiten deze dag en tevens de vakantie af met een relaxte duik vlakbij Padang Bai.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *