Meer dan alleen haaien – scubaduiken in Zuid-Afrika

Afrika, Duiken Zuid-Afrika

Het traditionele beeld van een vakantie in Zuid-Afrika roept beelden op van uitgestrekte open vlaktes, brullende leeuwen en prachtige wildlodges, namen van regio’s zoals het Kruger National Park komen onmiddellijk in de gedachten van de mensen op.

Wat minder bekend is, is de ongelooflijke diversiteit van het duikaanbod voor bezoekers van alle ervaringsniveaus. Van de koelere wateren rond de Westkaap, tot de tropische wateren rond Sodwana Bay nabij de grens met Mozambique. Zuid-Afrika biedt zonder twijfel enkele van de beste duiklocaties in Afrika, en op plaatsen zoals Protea Banks, Aliwal Shoals en Sodwana Bay, aantoonbaar enkele van de beste ter wereld.

De aard van het duiken voor de kust van Zuid-Afrika wordt meestal gedicteerd door de unieke geografische ligging op het zuidelijkste puntje van Afrika, het ontmoetingspunt van de Atlantische en Indische Oceaan. Het gebied rond Kaapstad en de West-Kaap biedt over het algemeen duiken in koeler water, meestal met minder zicht. Terwijl verder langs de kust naar KwaZulu Natal, een stijging van de watertemperaturen en het zicht neigt tot het aanbieden van duiken meer in overeenstemming met meer tropische locaties.

Het is begrijpelijk dat de grote variatie in de watertemperaturen, hebben geresulteerd in een verscheidenheid van verschillende zeedieren die de kustlijn van Zuid-Afrika bewonen, variërend van de beruchte Grote Witte Haaien die te vinden zijn rond de Gansbaai en Kaapstad gebieden, tot aan de dolfijnen en manta’s van het tropische Sodwana Bay.

Het duiken in Zuid-Afrika concentreert zich voornamelijk rond twee belangrijke regio’s, de West-Kaap en de Tuinroute, en de bijna legendarische sites in Sodwana Bay, Aliwal Shoals en Protea Banks die verder naar het noorden in KwaZulu Natal te vinden zijn. Hoewel er een grote diversiteit aan duiken wordt aangeboden in heel Zuid-Afrika, kan veilig worden gezegd dat de kwaliteit van het duiken hier van een constant hoog niveau is, waarbij elke duikstek iets te bieden heeft voor de meerderheid van de duikers.

Sodwana Bay, gelegen in het Greater St Lucia Wetlands Park, is misschien wel de beste van de fantastische duiklocaties in Zuid-Afrika. Het warme, heldere water, de prachtige riffen en de rijke variëteit aan koralen vormen slechts een vernisje voor de rijke beloningen die in deze prachtige wateren liggen. Enorme Potato Bass, murenen en mantaroggen zijn allemaal vaste bewoners van locaties zoals Nine Mile Reef, Three Mile Reef en Antons.

Ondanks deze rijke variëteit aan zee- en koraalleven in de wateren van Sodwana Bay, zijn het de mogelijkheden voor scubaduiken met de grote populaties haaien, en in het bijzonder de Ragged Tooth Sharks, die mensen naar de regio trekken. Hier in Sodwana Bay, evenals Protea Banks en Aliwal Shoals, zijn enkele van de beste haai duiken locaties in de wereld. Naast de Ragged Tooth haaien, bevolken grote populaties van Bull Sharks, Thresher Sharks en Hammerheads regelmatig de wateren voor de kust van KwaZulu Natal.

Duiken in Zuid-Afrika is het hele jaar door mogelijk, hoewel de meeste bezoekers de regio bezoeken in de zomermaanden van eind november tot februari. De temperatuur van het water varieert sterk naargelang de locatie: de Atlantische Oceaan koelt de wateren rond de Westkaap af tot ongeveer 10-14 graden Celsius, terwijl de meer tropische wateren rond Sodwana Bay een gemiddelde temperatuur van 20-21 graden halen.

In heel Zuid-Afrika bieden een groot aantal duikoperators een verscheidenheid aan duikcursussen aan door alle belangrijke accreditatiebureaus, en over het algemeen is de standaard van de duikoperators relatief hoog. Goede lokale kennis, goed onderhouden uitrusting en boten zijn de norm in een regio die een toenemend aantal duikers naar haar wateren wil lokken. Over het geheel genomen biedt Zuid-Afrika een breed scala aan unieke duikervaringen en heeft het duikers van alle niveaus iets te bieden. Nu Zuid-Afrika zich steeds meer bewust wordt van haar rijke erfgoed aan wilde dieren, zowel op het land als in het water, is dat alleen maar een goed voorteken voor toekomstige bezoekers aan dit prachtige land.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *